Svatoanenské zahradní slavnosti budou pomáhat již potřinácté

14.07.2014 22:03

Konají se v areálu Domova sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové v sobotu 19. července a začínají letos poprvé od 10. hodiny.

Má-li něco tradici, většinou je to kvalitní. Koná-li se něco potřinácté, pak už to tradiční je. Řeč je o Svatoanenských zahradních slavnostech aneb slavnostech bez bariér, které neodlučitelně patří k Domovu sv. Josefa. Hlavní ideou největší benefiční a prezentační akce je odstranění bariéry mezi světem zdravých a hendikepovaných.  Domov je první a stále jediné lůžkové zařízení v ČR, kde jsou poskytovány specializované sociální a zdravotnické služby nemocným roztroušenou sklerózou v pokročilém stádiu nemoci. Výtěžek z letošních slavností je určen na provoz a rozvoj tohoto největšího střediska Oblastní charity Červený Kostelec, zejména na bezbariérový přístup klientů do parku a bylinkové zahrady. Datum konání – sobota 19. července.
 
Pohodovou sobotu, letos poprvé se začátkem už v 10 hodin, odstartuje poutní mše svatá s barokním doprovodem souboru Consortio Melcelii  v kostele sv. Anny. Sloužit bude Mons. Mgr. Josef Socha. V kostele pak dál vystoupí David Jakubec, který zahraje na kytaru. Akustická hudba z Vysočiny pod názvem Žalozpěv zazní v kostele v podvečer. Na závěr mohou posluchači slyšet evropský unikát kostela – zvonkohru z r. 1732. Tu rozezní spolu s barokními varhanami královéhradecký organolog Prof. Václav Uhlíř, tentokrát v komponovaném pořadu se zpěvem sopranistky Hany Medkové. 


Mezi 10. a 14. hodinou se bude očekávat příjezd historických vozidel.  Děti budou mít svou scénu na nádvoří Domova. Těm nejmenším zahraje loutkovou pohádku „Aňuška a Marfuška“ loutkový soubor Maminy z Jaroměře a svými kouzly přijede děti okouzlit Mistr Carlo z Náchoda.  Z  doprovodného programu bude pro děti připravena trampolína, jízda na ponících, výtvarná dílna Bosorka a malování na obličej. V zámeckém parku bude k vidění škola šermu vrchlabské skupiny Rego, tanec se psem předvede Alena Smolíková, známá jako 2. nejlepší v soutěži Talentmánie. Kryté podium v parku bude nejprve hostit Rudu Petráše s harmonikářem Jaroslavem Mikulkou, písně žižkovských Pepíků můžete slyšet v podání náchodského Klapeta, ty pak vystřídá legendární rocková kapela Blue Effect, královédvorská country kapela Phobos a zakončí kapela Bohadlo Band.   
   
Po celý den bude připraveno občerstvení. Letos poprvé ze sklizně Bylinkové zahrady bude připravena ochutnávka bylinných sirupů, ale i likérů. Staré sklepení bývalého pivovaru se promění ve vinotéku českého vína s ochutnávkou sýrů, ke shlédnutí bude i stálá expozice historie obce Žireč. Secesní altán v parku přiláká milovníky dobré kávy s domácí pražírnou. Podél cestiček v parku najdou návštěvníci vhodné tipy na dárky a předměty uměleckého charakteru včetně prezentací chráněných dílen. K návštěvě bude lákat Bylinková zahrada s komentovanou prohlídkou s možností nákupu sazenic bylinek. Kdo navštíví Domov poprvé, určitě si nenechá ujít prohlídku Domova samotného, kde se seznámí s režimem života klientů, nebo historické slovo o kostele sv. Anny.
 

Akci finančně podpoří město Dvůr Králové a Královéhradecký kraj. Záštitu nad slavnostmi převzal MVDr. Pavel Bělobrádek, místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL. 


Jitka Holcová